ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Οι διαταραχές της ουρολογικής υγείας διαφέρουν σε άνδρες και γυναίκες, αλλά η δυσκολία πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης κατά την ούρηση είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο οι ασθενείς ζητούν βοήθεια από έναν ουρολόγο.

Θεραπείες Ανδρικής ακράτειας ούρων

  • Ακράτεια προσπάθειας: χορηγείται φαρμακευτική αγωγή που ενισχύει τη δύναμη του σφιγκτήρα. Η αποτελεσματικότητα της μπορεί να είναι από ελάχιστη μέχρι πολύ καλή. Υπάρχουν ασκήσεις εκγύμνασης του σφιγκτηριακού μηχανισμού που μπορεί εύκολα να πραγματοποιεί ο ασθενής για να δυναμώσει το μυ του σφιγκτήρα
  • Aκράτεια επιτακτικού τύπου: υπάρχει μόνο φαρμακευτική θεραπεία. Βασίζεται στην αντιμετώπιση του αιτίου αν αυτό είναι εφικτό ( όπως πχ αντιβίωση σε μια ουρολοίμωξη) αλλιώς ο ασθενής παίρνει ένα χάπι που «χαλαρώνει» την κύστη και της μειώνει την επιτακτικότητα. Μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που η ουροδόχος κύστη δεν ανταποκρίνεται 

Χειρουργική αντιμετώπιση: βασίζεται στην τοποθέτηση μιας ειδικής ταινίας που ενισχύει τον υπάρχον σφιγκτήρα ή στην τοποθέτηση νέου, τεχνητού σφιγκτήρα.

Θεραπείες Προστατίτιδας

Η θεραπεία που θα σας συστήσει ο γιατρός σχετίζεται κυρίως με το είδος της προστατίτιδας

  • Στην οξεία βακτηριακή προστατίτιδα χορηγούνται συνήθως αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη, ενώ προτείνεται η λήψη άφθονων υγρών.
  • Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικά με τη διάρκεια θεραπείας να είναι αρκετά μεγάλη που μπορεί να είναι και μήνες. Για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση στη χρόνια προστατίτιδα πρέπει ο ιατρός να διερευνήσει προσεκτικά το ιστορικό, τα συμπτώματα και πιθανές άλλες θεραπείες για να βρεθεί η εξατομικευμένη αντιμετώπιση.
  • Στην χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα, η αντιμετώπιση είναι δύσκολη, επειδή δεν υπάρχει εμφανής αιτιολογία . Οι ασθενείς μπορεί να έχουν πολλές εξάρσεις, επηρεάζοντας την ψυχολογία τους και την ποιότητα της ζωής τους. Είναι σημαντικό ο ασθενής να έχει έναν εξειδικευμένο γιατρό για να παρακολουθείται, διότι ο συνδυασμός θεραπειών ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς είναι απαραίτητος. 

Θεραπείες Γυναικείας ακράτειας ούρων

Οι θεραπείες οι οποίες σήμερα εφαρμόζονται συνίστανται σε φαρμακευτική αγωγή, σε ενδοκυστική έγχυση υαλουρονικού νατρίου καθώς και σε χειρουργική επέμβαση.

Στη μετά από προσπάθεια ακράτεια ούρων, σήμερα σε επιλεγμένα περιστατικά γίνεται τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης.

Η απόφαση για την τοποθέτηση γίνεται μετά από πλήρη έλεγχο του ασθενούς και εφόσον αποκλεισθούν άλλα αίτια της ακράτειας. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και συνίσταται στην τοποθέτηση, κάτω από την ουρήθρα, ειδικής ταινίας ανάρτησής της, ώστε να μπορεί να συγκρατήσει τα ούρα στην κύστη όταν η πίεση αυξάνεται.

Θεραпείες Υποτροπιάζουσας κυστίτιδας

Η αντιμετώπιση της είναι λίγο πιο σύνθετη και απαιτεί τη συμβουλή ουρολόγου για να μπορέσει να αποκλείσει συχνά προβλήματα που οδηγούν στη διαιώνιση του προβλήματος. Συνοπτικά μια γυναίκα που έχει υποτροπιάζουσα κυστίτιδα είτε δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ σωστά ή ξαναμολύνεται από το μικρόβιο. Ο ιατρός  πραγματοποιεί μια σειρά από ειδικές εξετάσεις που  αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ανατομικές ή άλλες αιτίες που καθιστούν το ουροποιητικό σύστημα της γυναίκας πιο ευάλωτο στα μικρόβια και στη συνέχεια αν υπάρχουν να αποκατασταθούν. Εν συνεχεία χορηγείται  αντιβίωση για κατάλληλο χρονικό διάστημα (συνήθως πολύ περισσότερο από ότι σε μια απλή κυστίτιδα) σε μια προσπάθεια να εκριζωθεί το μικρόβιο.

Θεραπεία Υπερδραστήριας κύστης

Η θεραπεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αιτιία που προκαλεί το πρόβλημα. Έτσι η χορήγηση αντιβιοτικών, η αφαίρεση του λίθου, η αντιμετώπιση του καρκίνου και της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη θα συμβάλλουν σημαντικά ή και θα λύσουν το πρόβλημα. Εκτός από την αιτιολογική θεραπεία υπάρχουν φάρμακα, που δρουν απευθείας στην κύστη για να ελέγξουν την υπερλειτουργία της.  Εάν ούτε αυτά δουλέψουν, τη λύση μπορεί να δώσει η χρήση του Botox. Η γνωστή ουσία χρησιμοποιείται πλέον για την αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης. Μέσω ειδικού κυστεοσκοπίου και με λεπτή βελόνα ενίεται ενδοσκοπικά στο τοίχωμα της κύστης και προσφέρει σημαντική βοήθεια εκεί που τα χάπια δε δουλεύουν. 

Η  υπερδραστήρια κύστη είναι μια ενοχλητική κατάσταση που φθάνει μέχρι και την ακράτεια ούρων. Σήμερα η αντιμετώπιση της είναι πλέον πάρα πολύ αποτελεσματική και αποκαθιστά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Θεραπεία Ορχίτιδας

Η αντιμετώπιση της ορχίτιδας βασίζεται στη χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών, αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών ενώ συστήνεται ανάπαυση στον ασθενή. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα αλλά συστήνεται η θεραπεία να συνεχισθεί για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Ενίοτε, ενώ έχει πλέον αντιμετωπισθεί το παθογόνο αίτιο, η φλεγμονή αργεί να υποχωρήσει και παραμένουν μικρότερης έντασης ενοχλήματα, οπότε η νόσος μεταπίπτει στη χρόνια μορφή της.

Ένα δυσάρεστο επακόλουθο των φλεγμονών του όρχι είναι η ορχεοδυνία κατά την οποία υπάρχει ένας ενοχλητικός συνήθως ήπιος πόνος στον όρχι. Η κατάσταση αυτή η οποία αν και δε φαίνεται να κρύβει κάτι επικίνδυνο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τον ασθενή καθότι επηρεάζει την καθημερινότητα του, η δε θεραπεία της μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη.

Θεραπείες Υδροκήλης

Η αντιμετώπιση της υδροκήλης με χειρουργείο είναι υποχρεωτική, ειδικά αν είναι μεγάλη, ενοχλεί και προκαλεί μία αντιαισθητική εικόνα. Η επέμβαση ονομάζεται πλαστική υδροκήλης και είναι χειρουργείο μιας ημέρας. Ο ασθενής την επόμενη ημέρα επιστρέφει σπίτι του και στην εργασία του μετά από λίγες ημέρες.

Εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αναρρόφηση του υγρού με βελόνα, η οποία είναι πιο εύκολη και ανεκτή συγκριτικά με το χειρουργείο, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επανεμφάνισης. Αυτή η μέθοδος δε συνίσταται ως θεραπεία εκτός από άτομα στα οποία  αντενδείκνυται το χειρουργείο υδροκήλης.

Θεραπεία Κιρσοκήλης

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι πιο ενδεδειγμένη θεραπεία, κατά την οποία γίνεται απολίνωση των διατεταμένων φλεβών. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές επιλογές αλλά η μικροχειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή. Γίνεται μόνο από εξειδικευμένους ουρολόγους στη μικροχειρουργική τεχνική.  Η εμπειρία του ιατρού σε συνδυασμό με τη μικροχειρουργική τεχνική επιτρέπουν την οριστική λύση του προβλήματος με ολιγόωρη παραμονή σε κλινική.

Θεραπείες Στυτικής δυσλειτουργίας

Η πρώτη αντιμετώπιση  της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η θεραπεία με φάρμακα από το στόμα. Τα φάρμακα αυτά έχουν ένδειξη σε αρρώστους με οργανική στυτική δυσλειτουργία. Στην ψυχογενή μπορεί να χορηγηθούν και να βοηθήσουν αν συνδυαστούν με θεραπεία από σεξολόγο. Κανένα από αυτά δεν έχει αφροδισιακή δράση, δεν αυξάνει δηλαδή την ερωτική επιθυμία. Όλα τα φάρμακα ( χάπια και ενδοπεϊκές ενέσεις) δρουν στα αγγεία του πέους προκαλώντας αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα αυξημένη αιματική ροή στο πέος και επομένως καλύτερη σκληρότητα και διάρκεια στύσης. 

‘Αλλα  είδη θεραπείες: 

  • ενδοπεϊκές ενέσεις
  • κρουστικά κύματα 
  • πεϊκές προθέσεις

Θεραπεία Συστροφής Όρχεως

Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και πρέπει να είναι άμεση. Μέσα σε λίγες ώρες ο ασθενής πρέπει να είναι στο χειρουργείο για να ανοιχθεί το όσχεο και να αποσυστραφεί ο όρχις ώστε να αποκατασταθεί η αιμάτωση. Συνήθως απαιτείται και καθήλωση του όρχι μέσα στο όσχεο ώστε να μην επαναληφθεί το πρόβλημα.

Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατό να μπορέσει ο ιατρός να αποσυστρέψει τον όρχι χωρίς χειρουργείο εκτελώντας έναν ειδικό χειρισμό. Η επιτυχία αυτής της μεθόδου δεν είναι υψηλή αλλά συνιστάται να δοκιμάζεται πριν το χειρουργείο.

Η συστροφή και η νέκρωση του όρχι μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμα βλάβη στην ποιότητα του σπέρματος και να αποτελέσει αίτιο υπογονιμότητας. Гια αυτό χρειάζεται παρακολούθηση του ασθενούς με σπερμοδιαγράμματα και χορήγηση αντιοξειδωτικών για λίγους μήνες μετά τη συστροφή.

Διαβάστε εδώ για τις  Ουρολογικές Παθήσεις και για την Πρόληψη Ουρολογικών Παθήσεων

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.imop.gr/uroinfo

στο http://urology.med.uth.gr/gia-astheneis/chrisimes-plirofories/  

και κατευθυντήριες οδηγίες της Ε.Α.U.  στα ελληνικά, https://uroweb.org/guidelines

  • Οι  πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το άρθρο προορίζονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν  αντικαταστατούν τις συμβουλές ή την κρίση ενός γιατρού. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας προτού πάρετε  απόφαση για οποιαδήποτε θεραπεία που έχετε διαβάσει εδώ ή σε  άλλο εκπαιδευτικό ιατρικό υλικό.

Υπηρεσίες Του Ιατρείου

 Συνταγογράφηση ΕΟΠΥΥ, διαγνωστικός έλεγχος αιματουρίας, λειτουργικός έλεγχος ούρησης,έλεγχος ακράτειας ούρων, έλεγχος ανδρικής γονιμότητας, έλεγχος στυτικής λειτουργίας, έλεγχος καρκίνου προστάτη, βιοψία προστάτη)

O ιατρός προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψης στο σπίτι σας, όταν το απαιτεί η περίπτωση.

Μέλος επιστημονικών και ιατρικών συλλόγων

Iatrikos Silogos Kerkiras
Eliniki Urologiki Eteria

Εξωτερικός συνεργάτης

Safhotel Monada Frontidas Ilikiomenon Ilikiomenon Ilikiomenon
Poliiatrio Ionia Frontida
Geniki Kliniki Kerkiras