Επείγουσες ουρολογικές καταστάσεις

Τα επείγοντα ουρολογικά περιστατικά διακρίνονται σε τραυματικά και μη τραυματικά. Τα τραυματικά αφορούν όλα τα όργανα του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος (νεφροί, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα, πέος, όρχεις) και συνήθως συμβαίνουν σε πλαίσιο τροχαίων ατυχημάτων, αθλητικών δραστηριοτήτων, επιθέσεων κτλ. ​ Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που ένας ασθενής χρειάζεται επείγουσα φροντίδα από ουρολόγο είναι μη τραυματικοί.

Αιματουρία

Αιματουρία σημαίνει ότι υπάρχει παρουσία αίματος στα ούρα. Είτε μακροσκοπικά (τα ούρα είναι κόκκινα), είτε μικροσκοπικά (φαίνεται η παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μικροσκόπιο).Η αιματουρία μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών ουρολογικών παθήσεων όπως είναι οι λοιμώξεις, οι λίθοι του ουροποιητικού, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και τα κακοήθη νεοπλάσματα του ουροποιητικού.Μπορεί όμως να εκδηλωθεί και όταν υπάρχουν διαταραχές της πήξης του αίματος, μετά από έντονη σωματική άσκηση, ή μετά από τραυματισμό του ουροποιητικού.Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με τον ουρολόγο του και να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.

aimaturia_urologos_kerkira

Επίσχεση ούρων

Επίσχεση ούρων σημαίνει η αδυναμία εξόδου των ούρων από την ουροδόχο κύστη παρά την έντονη επιθυμία για ούρηση.Η οξεία επίσχεση ούρων είναι μία επείγουσα κατάσταση, που προκαλεί έντονη δυσφορία στον ασθενή, με πόνο στην κύστη, ανησυχία και έντονη εφίδρωση. Χρειάζεται να τοποθετηθεί άμεσα καθετήρας στην κύστη, για να αδειάσει.

episkesi_uron_urologos_kerkira

Στη χρόνια επίσχεση μια σημαντική ποσότητα ούρων παραμένει στην κύστη μετά την ούρηση. Σταδιακά, η ποσότητα αυτή μεγαλώνει και μπορεί να φτάσει τα 3-4 λίτρα. Τη χρόνια επίσχεση μπορεί να μην την καταλαβαίνει ο ασθενής, επειδή συνήθως δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα μπορεί όμως να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως η νεφρική ανεπάρκεια.

Κολικός νεφρού

Ο κολικός του νεφρού είναι με εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση η οποία ξεκινά από την περιοχή του νεφρού και μπορεί να καταλήξει μέχρι τα γενετικά όργανα.

Ο πόνος αυτός δεν είναι συνεχής, αλλά χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Η διάρκεια του μπορεί να είναι από μερικά λεπτά μέχρι ακόμα και λίγες ημέρες. Μπορεί να συνοδεύεται με εμετούς, ρίγος και αιματουρία.

kolikos_nefru_urologos_kerkira

Συστροφή όρχεως

Η συστροφή όρχεως είναι η στροφή του οργάνου γύρω από τον άξονα του και είναι μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση.

Tα συμπτώματα ξεκινούν αιφνίδια και τα πιο συχνά είναι:
• Πολύ δυνατός πόνος στον όρχι
• Πόνος στην κατώτερη κοιλιακή χώρα
• Ναυτία ή και έμετος
• Ερυθρότητα και διόγκωση του οσχέου

sistrofi_orxeos_urologos_kerkira

 

Η συστροφή έχει ως συνέπεια τη διακοπή της παροχής αίματος προς τον όρχι, με αποτέλεσμα τη νέκρωση και ατροφία του, αν δεν αντιμετωπιστεί τις πρώτες 6 ώρες. Πιο συχνά συμβαίνει στα βρέφη, κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, και σε αγόρια ηλικίας 12-18 ετών, αλλά σπανιότερα μπορεί να συμβεί και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Παραφίμωση

Είναι μια επείγουσα κατάσταση η οποία οφείλεται είτε στην παραμονή επί ώρες της ακροποσθίας τραβηγμένης προς τα πίσω, είτε στην ύπαρξη φίμωσης. H ακροποσθία κατά τη φάση της στύσης μπορεί με βίαιο τρόπο να ολισθήσει πίσω από τη βάλανο, αλλά λόγω του στενού στομίου να μη μπορεί να επανέλθει στην αρχική της θέση. Το στενό στόμιο δημιουργεί μια δακτυλιοειδή περίσφιξη στο πέος το οποίο εμποδίζει τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος. Αν αυτό παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία και νέκρωσης της περιοχής. Η παραφίμωση πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα από ουρολόγο.

parafimosi_urologos_kerkira

Διαβάστε εδώ για τις  Ουρολογικές Παθήσεις και για την Πρόληψη Ουρολογικών Παθήσεων

Περισσότερες πληροφορίες στο:https://www.imop.gr/diagnwstikes-eksetaseis

και κατευθυντήριες οδηγίες της Ε.Α.U.  στα ελληνικά, https://uroweb.org/guidelines

Υπηρεσίες Του Ιατρείου

 Συνταγογράφηση ΕΟΠΥΥ, διαγνωστικός έλεγχος αιματουρίας, λειτουργικός έλεγχος ούρησης,έλεγχος ακράτειας ούρων, έλεγχος ανδρικής γονιμότητας, έλεγχος στυτικής λειτουργίας, έλεγχος καρκίνου προστάτη, βιοψία προστάτη)

O ιατρός προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψης στο σπίτι σας, όταν το απετεί η περίπτωση