ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος υγείας με τις εξειδικευμένες ουρολογικές διαγνωστικές εξετάσεις, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τους διάφορους, λόγω προδιάθεσης, παράγοντες κινδύνου που απειλούν την υγεία μας και είναι ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο στα χέρια του ιατρού, για τη σωστή παρακολούθηση της υγείας μας.

urologikes-exetasis-kerkira

Υπερηχογράφημα ουροποιητικού

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος(νεφρών, κύστης και προστάτη) μας βοηθάει να κάνουμε πλήρης διάγνωση νοσημάτων του ουροποιητικού, όπως λιθίαση και όγκους νεφρών, λιθίαση κύστης και όγκους της ουροδόχου κύστης, παθήσεις του προστάτη (υπερτροφία και φλεγμονές), καθώς επίσης και παθήσεις της ουρήθρας (στενώματα). Το Υπερηχογράφημα κύστεως (προ και μετά ούρηση) γίνεται για να κανουμε μέτρηση του υπολείμματος ούρων.

Πότε χρειάζεται να γίνει υπερηχουράφημα ουροποιητικο:

 

Ουροροομετρία

Η ουροροομετρία είναι μη επεμβατική εξέταση που μας δίνει μία αξιόπιστη εικόνα για το πόσο εύκολα ή δύσκολα βγαίνουν τα ούρα. Γίνεται με ένα μηχάνημα που καταγράφει τη ροή των ούρων, όταν ο ασθενής ουρεί μέσα σε αυτό. Η ουροροομετρία (μέτρηση της ροής των ούρων, uroflow) είναι η απλούστερη μορφή ουροδυναμικού ελέγχου και δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα της ούρησης. Καταγράφει τον αποβαλλόμενο όγκο ούρων στη μονάδα του χρόνου με τη μορφή μιας καμπύλης και αξιολογεί τη μέγιστη και μέση ροή ούρων, τη διάρκεια της ούρησης, το χρόνο επίτευξης της μέγιστης ροής και τη μορφή της καμπύλης ούρησης.

Η ουροροομετρία συστήνεται, όταν ο ασθενής αναφέρει συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα όπως:

Κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης με κυστεοσκόπιο. Το εργαλείο αυτό είναι  εύκαμπτο  και δίνει τη δυνατότητα να γίνει η εξέταση με τοπική αναισθησία της ουρήθρας, με ξυλοκαΐνη σε μορφή γέλης (gel).

Η κυστεοσκόπηση συστήνεται όταν:

Βιοψία προστάτη

Η βιοψία είναι μια επεμβατική εξέταση που έχει σκοπό να αφαιρέσει μικρά δείγματα ιστού του προστάτη. Έπειτα τα είγματα δίνονται για ιστολογική εξέταση.
Η βιοψία γίνεται όταν μια εξέταση αίματος δείχνει αύξηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) ή μετά από δακτυλική εξέταση από τον ουρολόγο που δείχνει κάποιο ύποπτο σκληρό σημείο στον αδένα.

Η βιοψία συστήνεται εάν:

Υπερηχογράφημα όρχεων

Αυτή η εξέταση χρησιμοποιείται, για να εκτιμήσουμε τους όρχεις και τις επιδιδυμίδες. Γίνεται με μηχάνημα υπερήχων, στο οποίο έχει προσαρμοστεί μία ειδική κεφαλή που επιτρέπει την εξέταση των οργάνων αυτών. Η τεχνολογία Doppler εκτιμά τη ροή του αίματος στους όρχεις.

 

Υπερηχογράφημα όρχεων χρειάζεται να γίνει όταν :

 

Διαγνωστικός έλεγχος υπογονιμότητας

Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, για τουλάχιστον 1 χρόνο συχνής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, τότε θεωρείται ότι το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Η αιτία μπορεί να είναι κιρσοκήλη, γενετικές ανωμαλίες, ορμονικές διαταραχές ή φλεγμονές.

Οι εξετάσεις για τη διάγνωση της Ανδρικής Υπογονιμότητας είναι:

Διαβάστε εδώ για τις  Ουρολογικές Παθήσεις και για την Πρόληψη Ουρολογικών Παθήσεων

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.imop.gr/diagnwstikes-eksetaseis

και κατευθυντήριες οδηγίες της Ε.Α.U.  στα ελληνικά, https://uroweb.org/guidelines

Υπηρεσίες Του Ιατρείου

 Συνταγογράφηση ΕΟΠΥΥ, διαγνωστικός έλεγχος αιματουρίας, λειτουργικός έλεγχος ούρησης,έλεγχος ακράτειας ούρων, έλεγχος ανδρικής γονιμότητας, έλεγχος στυτικής λειτουργίας, έλεγχος καρκίνου προστάτη, βιοψία προστάτη)

O ιατρός προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψης στο σπίτι σας, όταν το απαιτεί η περίπτωση.