ΥΠΗΡΕΣΕΙΕΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

  • Συνταγογράφηση ΕΟΠΥΥ
  • Διαγνωστικός έλεγχος αιματουρίας
  • Λειτουργικός έλεγχος ούρησης
  • Έλεγχος ακράτειας ούρων
  • Έλεγχος ανδρικής γονιμότητας
  • Έλεγχος στυτικής λειτουργίας
  • Έλεγχος καρκίνου προστάτη
  • Βιοψία προστάτη
Urologiko Iatreio Kerkira Kasimis

Συνταγογράφηση ΕΟΠΥΥ φαρμακευτικής αγωγής και διαγνωστικών εξετάσεων για όλους τους ασφαλισμένους

Όλες οι συνταγογραφήσεις στο ιατρείο μας, είναι στο πλαίσιο τυπικής επίσκεψης:

  • Φαρμακευτική αγωγή– συνταγογράφηση χρόνιας αλλά και επείγουσας φαρμακευτικής θεραπείας
  • Εξετάσεις αίματος και ούρων – διαγνωστικές εξετάσεις γιαι προληπτικό έλεγχο, για χρόνιες παθήσεις, για ρύθμιση φαρμακευτικής αγωγής, για διερεύνηση συμπτωμάτων
  • Απεικονιστικές εξετάσεις– ανάλογα με το ιατρικό πρόβλημα και τη διάγνωση μπορούν να παραγγελθούν ακτινολογικές εξετάσεις, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, υπερηχογραφήματα – triplex,  ή οποιαδήποτε άλλη εξέταση χρειάζεται με βάση τις ενδείξεις στον κάθε ασθενή
  • Τεκμηριωμένη Συνταγογράφηση – συνταγογραφούνται και χορηγούνται μόνο τα φάρμακα που πραγματικά έχει ανάγκη ο κάθε ασθενής, μειώνοντας έτσι το κόστος δαπάνης για τον ασθενή και προφυλάσσοντας τον από τις παρενέργειες της πολυφαρμακίας

Όταν η αγωγή που λαμβάνει ένας ασθενής είναι χρόνια, η συνταγογράφηση μπορεί να γίνεται ανά τρίμηνο ή και περισσότερους μήνες για καλύτερο προγραμματισμό και προς διευκόλυνση του.

Διαγνωστικός Έλεγχος αιματουρίας

Αιματουρία είναι η παρουσία αίματος στα ούρα. Επιβάλλεται πάντα να διερευνάται και να αναζητούνται τα αίτιά της, καθώς μπορεί να υποκρύπτει σοβαρές και ενίοτε επείγουσες καταστάσεις. Κάθε ενήλικας με επεισόδιο ανώδυνης αιματουρίας πρέπει να υποβάλλεται σε πλήρη διαγνωστικό έλεγχο. Κάθε επεισόδιο της αιματουρίας θα πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά και να εξετάζεται πάντα το ενδεχόμενο να οφείλεται σε κάποιον κακοήθη όγκο του ουροποιητικού. Yπάρχουν εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να αποκλείσουν αυτό το ενδεχόμενο  που, προφανώς, είναι και το πιο σοβαρό. Πρωταρχικό ρόλο στη σωστή διάγνωση της αιτίας μίας αιματουρίας παίζουν οι πληροφορίες που δίνει ο ίδιος ο ασθενής. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το αν εμφανίζεται στην αρχή ή στο τέλος της ούρησης ή αν τα ούρα είναι αιματηρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ούρησης. Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο για το γιατρό είναι το αν συνοδεύεται από πόνο ή αντίθετα αν πρόκειται για ανώδυνη αιματουρία. Αυτές τις πληροφορίες θα πρέπει ο ασθενής να είναι σε θέση να τις δώσει με σαφήνεια. Καθημερινά γίνονται μεγάλα λάθη στην αντιμετώπιση περιπτώσεων αιματουρίας διότι συχνά δεν αξιολογείται με τη δέουσα σοβαρότητα.

Για οποιαδήποτε αιματουρία, ακόμη και για μία μόνο φορά, ιδιαίτερα όταν είναι ανώδυνη, θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον Ουρολόγο μας, για να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός καρκίνου. 

Λειτουργικός Έλεγχος Ούρησης

Η λειτουργία της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνει την αποθήκευση και την περιοδική αποβολή των ούρων και ελέγχεται από το νευρικό σύστημα. Η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης  για έναν υγιή νέο ενήλικα άνδρα είναι περίπου 350-400ml και για μια υγιή νέα ενήλικη γυναίκα 400-450ml. Μ’ έναν μέσο όρο ημερήσιας παραγωγής ούρων 70-100ml/h, τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των ουρήσεων είναι διάρκειας 4-6 ωρών. Μια φυσιολογική ούρηση πρέπει να είναι ανώδυνη και ελεύθερη υπόλοιπου ούρων με μια ροή μεταξύ 20-30ml/sec.

Η λειτουργία της ουροδόχου κύστης μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση, όχι μόνο του ουροποιητικού συστήματος, αλλά γενικότερα της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού.

Έλεγχος Ακράτειας Ούρων

Ο έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων πριν καταλήξουμε σε διάγνωση και εξατομικεύονται κατά περίπτωση. Ο ειδικός ιατρός θα αποφασίσει τι από τα παρακάτω χρειάζεται να πραγματοποιηθούν για να επιλεγεί η καταλληλότερη θεραπεία:

Έλεγχος Ανδρικής Γονιμότητας

Ο έλεγχός περιλαμβάνει το λεπτομερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό, την κλινική εξέταση, τον εργαστηριακό και τον απεικονιστικό έλεγχο. Οι υποχρεωτικές εξετάσεις για την εκτίμηση της ανδρικής υπογονιμότητας είναι :

1. Γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων και καλλιέργεια σπέρματος

2. Σπερμοδιάγραμμα – προτιμάται η λήψη του σπέρματος στο εργαστήριο με αυνανισμό. Το δείγμα λαμβάνεται μετά από σεξουαλική αποχή δύο ημερών και όχι μεγαλύτερη των 5 ημερών. Η εξέταση πρέπει να γίνεται μέσα στη 1η ώρα από τη συλλογή του. Οι κύριοι παράμετροι που ελέγχονται είναι ο αριθμός , η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

3. Ορμονικός έλεγχος: Σε κάθε υπογόνιμο άνδρα πρέπει να γίνεται ορμονικός έλεγχος. Η αξιολόγηση του άξονα υποθαλάμου–υπόφυσης-όρχεων παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την σπερματογένεση και αυτό πετυχαίνεται σε μεγάλο βαθμό με τον προσδιορισμό της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), της τεστοστερόνης, της οιστραδιόλης και της προλακτίνης.

4. Υπερηχογράφημα – Doppler οσχέου: Εξέταση απαραίτητη για να αξιολογηθούν οι όρχεις, οι επιδιδυμίδες καθώς και η παρουσία κιρσοκήλης.

Ενώ πραγματοποιούνται και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όταν ο ειδικός Ανδρολόγος το κρίνει απαραίτητο, μερικές από τις οποίες είναι:

  • Βιοχημικός έλεγχος του σπέρματος
  • Εκτίμηση της κατάτμησης του DNA των σπερματοζωαρίων 
  • Τα αντισπερμικά αντισώματα
  • Χρωμοσωμιακός έλεγχος.

Έλεγχος Στυτικής Λειτουργίας

Η εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής τόσο των ανδρών όσο και των συντρόφων τους, επηρεάζοντας δυνητικά όλους τους τομείς της ζωής τους. Η στυτική δυσλειτουργία δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως πρόβλημα της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και ως παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Άτομα με διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας χρειάζονται κατάλληλη ιατρική διάγνωση και θεραπεία. Έτσι η στυτική δυσλειτουργία, αναγνωρίζεται ως ιατρική πάθηση και η θεραπεία της ως αναγκαιότητα. Η διάγνωσή της μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων.

Έλεγχος Καρκίνου Προστάτη

Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος του προστάτη περιλαμβάνει δύο εξετάσεις, τον ποσοτικό προσδιορισμό στο αίμα μιας πρωτεΐνης που παράγεται στον προστάτη, του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και τη δακτυλική εξέταση του προστάτη (Digital Rectal Examination, DRE). Η δακτυλική εξέταση είναι η εξέταση με το δάχτυλο του προστάτη από έναν Ουρολόγο, μέσω του πρωκτού. Επειδή η θέση του προστάτη είναι ακριβώς πάνω από το έντερο, ο Ουρολόγος μπορεί να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια σκληρία στον αδένα. Η ύπαρξη μιας τέτοιας σκληρίας ονομάζεται ύποπτη περιοχή (θετική δακτυλική εξέταση).Σε περίπτωση όπου είτε το PSA είναι αυξημένο είτε η δακτυλική εξέταση δεν είναι φυσιολογική, ο Ουρολόγος θα σας προτείνει να κάνετε βιοψία του προστάτη. Η βιοψία είναι η μόνη εξέταση που θέτει τη διάγνωση του καρκίνου.

Βιοψία Προστάτη

Επιβάλλεται όταν υπάρχει υποψία καρκίνου, όταν  το PSA είναι υψηλό (πάνω από τις φυσιολογικές τιμές) και αν με τη δακτυλική εξέταση του προστάτη ανακαλυφθεί σκληρής συστάσεως προστάτης αδένας σε διάφορα σημεία.

Πρόκειται για μία ανώδυνη διαδικασία, ειδικά με τα εξελιγμένα μηχανήματα. Γίνεται τοπική αναισθησία δεξιά και αριστερά από τον προστάτη. Εισάγεται μια πολύ λεπτή βελόνα και λαμβάνονται μικρά ιστοτεμάχια (κομματάκια) από τους δύο λοβούς του προστάτη και αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση σε ένα εξειδικευμένο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Ανάλογα με το μέγεθος του αδένα ο Ουρολόγος αποφασίζει πόσα τεμάχια ιστού θα πάρει (συνήθως 6-24 τεμάχια).
Πραγματοποιείται με την χρήση του διορθικού υπερηχογράφου για την κατευθυνόμενη παρακέντηση των ύποπτων περιοχών του προστάτη. Διενεργείται διαμέσου του πρωκτού με ειδική κεφαλή που απεικονίζει τον προστάτη στην οθόνη.

Σε μερικές ημέρες λαμβάνουμε το αποτέλεσμα, μπορεί να είναι θετικό για καρκίνο ή αρνητικό. Παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση του προστάτη, αν έχει φλεγμονή ή αν υπάρχει κάποια προκαρκινωματώδης κατάσταση. Αξιολογούμε τα αποτελέσματα και καθορίζουμε τις μετέπειτα κινήσεις μας.

Μετά την βιοψία καλό είναι να παραμείνουμε στο σπίτι μας για λίγες ώρες και να αποφύγουμε την έντονη σωματική δραστηριότητα. Συνήθως εμφανίζεται αιματουρία ή μικρή αιμορραγία από το ορθό. Δεν μας ανησυχεί γιατί σταματάει σε 2-3 ημέρες. Αιμοσπερμία μπορεί να παρατηρηθεί εως και 4 εβδομάδες μετά την βιοψία, επίσης υποχωρεί αυτόματα.

Περισσότερες πληροφορίες στο:https://www.imop.gr/diagnwstikes-eksetaseis

και κατευθυντήριες οδηγίες της Ε.Α.U.  στα ελληνικά, http://uroweb.org/guidelines

ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

O ιατρός προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψης στο σπίτι σας, όταν το απαιτεί η περίπτωση.