ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος υγείας με τις εξειδικευμένες ουρολογικές διαγνωστικές εξετάσεις, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τους διάφορους, λόγω προδιάθεσης, παράγοντες κινδύνου που απειλούν την υγεία μας και είναι ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο στα χέρια του ιατρού, για τη σωστή παρακολούθηση της υγείας μας.
Υπερηχογράφημα ουροποιητικού
Ο υπερηχογραφικός έλεγχος(νεφρών, κύστης και προστάτη) μας βοηθάει να κάνουμε πλήρης διάγνωση νοσημάτων του ουροποιητικού, όπως λιθίαση και όγκους νεφρών, λιθίαση κύστης και όγκους της ουροδόχου κύστης, παθήσεις του προστάτη (υπερτροφία και φλεγμονές), καθώς επίσης και παθήσεις της ουρήθρας (στενώματα). Το Υπερηχογράφημα κύστεως (προ και μετά ούρηση) γίνεται για να κανουμε μέτρηση του υπολείμματος ούρων.
Πότε χρειάζεται να γίνει υπερηχουράφημα ουροποιητικο:
- Σε περιπτώσεις όπου έχετε συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό, όπως συχνουρία, δυσουρία, νυκτουρία
- Σε περίπτωση μακροσκοπικής αιματουρίας, το υπερηχογράφημα μπορεί να διαγνώσει παθολογικές καταστάσεις της ουροδόχου κύστης, όπως λίθοι, αιματοπήγματα ή κάποιος όγκος
- Σε περίπτωση εμπύρετης ουρολοίμωξης. Για να αποκλειστεί κάποια απόφραξη του νεφρού ή κάκωση της νεφρικής χώρας(απο τροχαία ατυχήματα, πτώσεις από ύψος, ώστε να αποκλειστεί κάποιο αιμάτωμα ή ρήξη του νεφρού)
- Σε περίπτωση που το PSA είναι αυξημένο και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ύπαρξης καρκίνου, το υπερηχογράφημα βοηθά τόσο στην διάγνωση όσο και για την λήψη κατευθυνόμενων βιοψιών από τον προστάτη
Ουροροομετρία
Η ουροροομετρία είναι μη επεμβατική εξέταση που μας δίνει μία αξιόπιστη εικόνα για το πόσο εύκολα ή δύσκολα βγαίνουν τα ούρα. Γίνεται με ένα μηχάνημα που καταγράφει τη ροή των ούρων, όταν ο ασθενής ουρεί μέσα σε αυτό. Η ουροροομετρία (μέτρηση της ροής των ούρων, uroflow) είναι η απλούστερη μορφή ουροδυναμικού ελέγχου και δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα της ούρησης. Καταγράφει τον αποβαλλόμενο όγκο ούρων στη μονάδα του χρόνου με τη μορφή μιας καμπύλης και αξιολογεί τη μέγιστη και μέση ροή ούρων, τη διάρκεια της ούρησης, το χρόνο επίτευξης της μέγιστης ροής και τη μορφή της καμπύλης ούρησης.
Η ουροροομετρία συστήνεται, όταν ο ασθενής αναφέρει συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα όπως:
- Δυσκολία στην ούρηση
- Αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης
- Συχνουρία
- Νυκτουρία
- Επιτακτικότητα
Κυστεοσκόπηση
Η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης με κυστεοσκόπιο. Το εργαλείο αυτό είναι εύκαμπτο και δίνει τη δυνατότητα να γίνει η εξέταση με τοπική αναισθησία της ουρήθρας, με ξυλοκαΐνη σε μορφή γέλης (gel).
Η κυστεοσκόπηση συστήνεται όταν:
- Ερευνούμε προβλήματα στο ουροποιητικό, όπως η απόφραξη της ουρήθρας που προκαλείται από τον προστάτη, στενώματα της ουρήθρας, λίθους, ή όγκους
- Ψάχνουμε την αιτία συμπτωμάτων, όπως το αίμα στα ούρα, επώδυνη ούρηση, ακράτεια ούρων, συχνουρία ή δισταγμός, αδυναμία ούρησης ή μία ξαφνική και επιτακτική ανάγκη για ούρηση
- Θέλουμε να απομακρυνθούν μικρά ξένα σώματα από την κύστη
- Για να αντιμετωπιστούν προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, π.χ. για την αντιμετώπιση αιμορραγίας της κύστης ή την ανακούφιση από εμπόδια στην ουρήθρα (λίθος)
- Κάνουμε ψυχρή βιοψία κύστης, όπου χρεάζεται
Βιοψία προστάτη
Η βιοψία είναι μια επεμβατική εξέταση που έχει σκοπό να αφαιρέσει μικρά δείγματα ιστού του προστάτη. Έπειτα τα είγματα δίνονται για ιστολογική εξέταση.
Η βιοψία γίνεται όταν μια εξέταση αίματος δείχνει αύξηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) ή μετά από δακτυλική εξέταση από τον ουρολόγο που δείχνει κάποιο ύποπτο σκληρό σημείο στον αδένα.
Η βιοψία συστήνεται εάν:
- Ανακαλύψουμε κάποια σκληρία στην δακτυλική εξέταση, για να βεβαιωθούμε αν κρύβει εστία καρκίνου
- Η εξέταση αίματος δείχνει ψηλές τιμές ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) ή αύξησή του σε σχέση με προηγούμενη εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί εάν η αιτία της αύξησης είναι ο καρκίνος ή κάποιο άλλο αίτιο (π.χ. φλεγμονή ή υπερτροφία προστάτη)
Υπερηχογράφημα όρχεων
Αυτή η εξέταση χρησιμοποιείται, για να εκτιμήσουμε τους όρχεις και τις επιδιδυμίδες. Γίνεται με μηχάνημα υπερήχων, στο οποίο έχει προσαρμοστεί μία ειδική κεφαλή που επιτρέπει την εξέταση των οργάνων αυτών. Η τεχνολογία Doppler εκτιμά τη ροή του αίματος στους όρχεις.
Υπερηχογράφημα όρχεων χρειάζεται να γίνει όταν :
- Διερευνούμε κάποια ψηλαφητή μάζας (π.χ. καρκίνος) ή πόνο στους όρχεις
- Διερευνούμε φλεγμονή των όρχεων ή της επιδιδυμίδας
- Σε υποψία συστροφής του όρχεως (από το Doppler θα φανεί απουσία αιμάτωσης)
- Στη διάγνωση παρουσίας υγρού στο όσχεο (υδροκήλη), αίματος (αιματοκήλη) ή πύου
- Στην υπογονιμότητα (π.χ κιρσοκήλη)
Διαγνωστικός έλεγχος υπογονιμότητας
Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, για τουλάχιστον 1 χρόνο συχνής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, τότε θεωρείται ότι το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Η αιτία μπορεί να είναι κιρσοκήλη, γενετικές ανωμαλίες, ορμονικές διαταραχές ή φλεγμονές.
Οι εξετάσεις για τη διάγνωση της Ανδρικής Υπογονιμότητας είναι:
- Κλινική εξέταση έξω γεννητικών οργάνων
- Σπερμοδιάγραμμα
- Ορμονικός έλεγχος
- Υπερηχογράφημα οσχέου και διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη
Διαβάστε εδώ για τις Ουρολογικές Παθήσεις και για την Πρόληψη Ουρολογικών Παθήσεων
Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.imop.gr/diagnwstikes-eksetaseis
και κατευθυντήριες οδηγίες της Ε.Α.U. στα ελληνικά, https://uroweb.org/guidelines